Hallonbergen är en stadsdel inom Sundbybergs kommun. Den ligger ca 1 km norr om Sundbybergs centrum och gränsar till Duvbo i sydväst, Rissne i väst, Lilla Ursvik i norr, Ör i öst och Lötsjön i söder. Hallonbergen ligger på en bergig kulle, och namnet är antagligen ett lokalt namn på den tidigare hallonsnårsrika trakten.[1]
Orten är belägen längs med riksväg 50 cirka 1,5 mil norr om Lindesberg. Guldsmedshyttan är ett gammalt gruv- och brukssamhälle uppbyggt kring Stripa gruva (nedlagd 1977) och Guldsmedshytte bruk (numera ägt av Vestas Castings). Bruket anlades redan på 1500-talet, och byggdes ut till en modern industri i slutet av 1800-talet. Den sista masugnen vid Guldsmedshytte Bruk blåstes slutligen ned 1978 av den dåvarande ägarenSandvik. Numera är bruket specialiserat som tillverkare av segjärn för vindkraftverk (Vestas). Brukets mekaniska verkstad ägs sedan 2006 avEmpower.
Stripa gruva i Guldsmedshyttan blev 2006 förklarat som byggnadsminne, och genomgår för närvarande en omfattande restaurering. Lindesbergs museum är beläget i gruvstugan vid Stripa.
På orten finns också en hemvärnsmusikkår som heter Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan. Kåren består av cirka 40 medlemmar. Det finns också en civil musikkår med namnet Guldsmedshyttans musikkår. Musikkåren bildades år 1900, då med cirka 6 personer. Hemvärnskåren spelade bland annat för Kronprinsessan Victoria ochPrins Daniel på deras bröllop den 19 juni 2010 när de åkte kortegen genom Stockholm. Vid sidan om hemvärnskåren och den civila kåren finns även en sextett bestående av medlemmar ur musikkåren.
Namnet är troligen taget från öns namn, Vaxön som skrevs Vaxö 1335. Förleden har oklar tolkning och kan vara vax, '(god) växtlighet' eller '(frodigt) växande'.[2]
Ända fram till Gustav Vasas tid som kung (1523-1560) hörde Vaxön med de två gårdarna, Norra och Södra Vaxö, till Rydboholms gods i Östra Ryds socken. År 1558, efter att Vaxholmen befästs, inlöstes nämnda gårdar på Vaxön till kronan, och en köping grundades, med den huvudsakliga uppgiften att svara för vakthållning mot främmande angrepp från sjösidan och somlotsstation. Enligt tidens metoder användes till viss del även tvingande inflyttning för att öka Vaxholms befolkning den första tiden som köping.
I avseende på lagskipning lydde Vaxholm, jämte fästningen på Vaxholmen underAmiralitetskollegiet, och rätten skipades av en kommendant med militära bisittare och rådmän från orten. Sedan fästningen år 1653 organisatoriskt hamnat under krigskollegiet, skipades rätt i staden 2 gånger om året av domare som förordnades av landshövdingen.